top of page

DIT KUN JE LEREN VAN SPORTPROFESSIONALS | GEEF NOOIT OP

Ooit speelde Ajax tegen Tottenham de halve finale van de Champions League. Ajax die al vanaf de eerste wedstrijd tijdens het toernooi met ongekende sierlijkheid het spel overheerste, was de grote favoriet. Niet alleen vanwege het magische spel wat ze speelden, maar ook omdat er twee clubs tegen elkaar speelden die qua budget niet met elkaar te vergelijken zijn.

Ajax de underdog met een mager budget en Tottenham die zoveel budget heeft dat ze elke speler ter wereld kan kopen en ook heeft gekocht. Er zijn zelfs een paar van de beste Ajax spelers door Tottenham weggekocht.

Winnen lijkt niet moeilijk als je voor staat

Na twintig minuten stond het 2-0 voor Ajax en de meeste Nederlandse supporters hingen achterover in hun stoel wetende dat de overwinning alleen nog maar een kwestie van het wachten op het definitieve fluitsignaal zou zijn. Toen er in de tweede helft een tegendoelpunt kwam werden sommigen wel iets onrustig, maar Tottenham moest met 3-2 winnen om in de finale te komen, dus er was nog geen reden voor paniek.

Pas tegen het eind van de wedstrijd toen een tweede tegendoelpunt viel en de stand 2-2 was, begonnen de Ajax supporters zich ongemakkelijk te gedragen. Met nog minder dan 10 minuten te gaan zou het alsnog een spannende wedstrijd worden, maar hoe groot is de kans dat er nog een derde doelpunt zou vallen in de laatste 10 minuten?

Na 90 minuten besloot de scheidsrechter nog 6 minuten blessuretijd toe te voegen. Je zag de spelers vermoeid over het veld rennen en de overwinning voor Ajax was nu bijna zeker. Met nog 10 seconde op de teller wilde menigeen al juichen en het bier in de kroegen vloeide reeds in overvloed. Nog 7 seconden, nog 6 seconden, nog 5… En ineens was heel Nederland verbijsterd. Tottenham scoort!

Wat niemand voor mogelijk had gehouden, was toch gebeurt. 2-3 voor Tottenham door een doelpunt in de laatste 5 seconden. Spelers van Ajax vielen als een blok op de grond en supporters wreven in hun ogen alsof ze in een slechte droom wakker waren geworden. Hoe kon een stand van 2-0 in de laatste 5 seconden veranderen in uiteindelijk 2-3?

Wat kunnen we leren van winnaars?

De overwinning van gisteren gaat over meer dan 11 spelers die tegen 11 andere spelers een bal in een doel proberen te trappen. Wat er gisteren getoond is, komt neer op ware mentale kracht en mentaliteit. De ogenschijnlijk onoverwinnelijke Tottenham was een week eerder door Ajax met 0-1 tijdens hun thuiswedstrijd van het veld geblazen.

Dit keer was het een thuiswedstrijd voor Ajax wat altijd een voordeel geeft en binnen 20 minuten stonden ze al 2-0 achter. Ze waren verslagen, vernederd en klaar voor de krantenkoppen dat ze compleet afgeslacht waren door het Nederlandse clubje uit Amsterdam. Maar Tottenham gaf zich niet gewonnen. Ze bleven doorvechten. De strijd was pas over als het laatste fluitsignaal was geblazen.

Elke speler van Tottenham heeft aan de wereld laten zien dat je nooit moet opgeven. Al is de kans minder dan een promille, er is altijd nog een kans dat het tij kan keren. Niet door op je luie kont te blijven zitten, maar door al je talenten, kennis en kunde in te zetten. Door optimistisch te blijven en kansen te blijven zien.

Hulde voor de trainers van Tottenham. Hulde voor de coach(es), maar vooral hulde voor de mentale coaching die deze jongens heeft laten inzien dat hoop, optimisme en doorzettingsvermogen tot een van de meeste onverwachte resultaten in de voetbalgeschiedenis kan leiden.